fbpx

Duivenissen

Inlogformulier

Google+

De zachte hand van Annick...

Het geheime wapen achter de successen van Goeteyn-Vanrenterghem in Deinze (2014)

Duivensport is heel lang een mannenzaak geweest. Maar daar is sinds enkele decennia verandering in gekomen. Vaak betrof het echtgenotes die om manlief te helpen een handje toestaken op het hok of bij de inkorving en zo gaandeweg zelf verslingerd raakten op het spelleke... En meer dan eens met een extra inbreng bij de resultaten.

Zou het kunnen dat enkele van die duivendames enthousiaster en gedrevener zijn voor de duivensport dan veel mannen?
Annick Goeteyn van het vroegere duo Vanrenterghem-Goeteyn uit Deinze, behoort tot die categorie van gedreven en succesvolle vrouwen in de duivensport. Tegenwoordig (2017-) treedt Annick alleen aan, met ruggensteun van haar dochter Kim. Spelend als Goeteyn-Vanrenterghem staan ze tegenwoordig aardig hun "mannetje.
We luisteren graag naar het verhaal van Annick en naar haar beleving van de duivensport.

DeDuif
Vind je dat de vrouwen genoeg aan hun trekken komen in de mannenwereld die de duivensport toch nog overwegend is?
Annick
Niet altijd even goed, maar ik klaag niet al vind ik het wel leuk dat ik als vrouw ook eens mijn verhaal mag doen. De vrouw eens echt in de schijnwerper zetten, dat gebeurt niet vaak.
DeDuif
Kom je uit een nest van duivenliefhebbers?
Annick
Helemaal niet... Ik ben in de duivensport gerold door aanvankelijk een handje te helpen bij mijn vroegere partner. We zijn overigens heel klein begonnen, als pure hobbyist - in 2006 was dat - op aanstoken van Xavier Verstraete van Oostakker. Maar vóór we het beseften, kwamen de uitstekende resultaten, kwamen er meer duiven, werd de installatie uitgebreid en kon Geert, die fulltime werkte, dat niet meer alleen aan.
DeDuif
En jij was toch thuis en dus...
Annick
Neen hoor. Ik werkte ook voltijds als zelfstandig kapster bij de klanten thuis. Altijd de baan op dus en eigenlijk fysiek best wel een vermoeiende job. Om Geert te helpen droeg ik voor mijn werk mijn steentje bij waar ik kon, ik kwam over de middag snel naar huis om bv. de jonge duiven uit te laten of links en rechts wat drinkpotten te doen of de duiven eens te gaan oplaten… Dat moest allemaal tijdens mijn toch korte middagpauze.
DeDuif
En daarna kwamen nog meer successen, in 2011 een 1ste nationaal Guéret onder meer, en van toen af geraakte je zelf ook gebeten door het mysterie van die karakterbeestjes die weer en wind trotseren om thuis te komen...
Annick
Zoiets… Maar eigenlijk was de hoofdreden dat ik heel snel ontdekte dat ik graag bij de duiven was om ze te verzorgen en dat die duifjes op een of andere manier laten voelen dat ze die verzorging waarderen. Een soort dankbaarheid, zeg maar. Daarbij kwam dat er ook steeds meer werk was aan de duiven: als je goed speelt, komt er automatisch ook vraag naar duiven en komt er een heel pak werk bij aan verzorging, administratie, hokbezoeken enz.
DeDuif
En dan moet je op een bepaald moment een keuze maken...
Annick
Inderdaad. Het voordeel was dat ik zelf in mijn job als zelfstandige kapster kon snoeien om meer tijd vrij te maken voor de duiven. En eigenlijk kwam mij dat niet zo slecht uit, vermits ik meer en meer last begon te krijgen van mijn nek en schouders door een vermoeiende houding bij de uitoefening van mijn beroep. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat ik mijn werk als kapster beu was, integendeel. Na 24 jaar dienst ben je op veel plaatsen een stuk familie geworden en ik mis nu wel die contacten. Dus was het geen evidente keuze om de schaar en de stileertang te ruilen voor een krabber en een gieter. Maar het leven heeft zo zijn wendingen. Ondertussen heb ik de haarverzorging volledig afgebouwd en zijn de duiven een bijna voltijdse dagtaak geworden.
DeDuif
Van een reconversie gesproken. Maar er moet ook brood op de plank komen...
Annick
Inderdaad, daarom bleef mijn ex ook voltijds werken bij Volvo Trucks in Oostakker. Duivensport is wel leuk en een duifje verkopen is ook leuk, maar het is nog niet meteen een stabiele bron van inkomen.
DeDuif
Is duiven verkopen wel zo leuk?
Annick
Och zwijg me daarvan. Je raakt nu wel een gevoelig punt... Ik heb er geen moeite mee om jonge duifjes te laten gaan, want daar heb je niet echt een band mee... maar prijsduiven of kwekers verkopen daar heb ik het wel erg moeilijk mee. Mijn ex was daar pragmatischer in: duivensport is ontzettend duur geworden, zeker als je meer duiven gaat houden en met grotere contingenten gaat spelen. En zoals je zelf zei: er moet brood op de plank komen. Maar een duif verkopen die keer op keer bewijst door haar uitslagen hoe graag ze op dat hok wil zijn... ik vind dat hartverscheurend. Ik ben gehecht aan die beestjes en zij aan mij en dan zet je die in een mandje op het vliegtuig naar onbekend terrein... Laten we maar over iets anders praten.
DeDuif
Is dat het geheim van het succes: die wederzijdse band? die gehechtheid aan hok en verzorger?
Annick
Het is een totaalpakket natuurlijk: de kwaliteit van de duif zelf, de huisvesting, de voeding en verzorging. Maar ik zou zeker de gehechtheid, de band met de mens niet onderschatten. Vooral bij de "slimmere" duiven. Het is heel belangrijk dat een duif zich goed voelt op het hok. Een duif die content is, die goed in haar vel zit blijft gemakkelijker gezond. En dat de duiven graag op hun hok zijn, merk je bij het binnenroepen: geen twijfelaars of treuzelaars, de inkom van de spoetnik is bijna te klein voor die drummende bende.
DeDuif
Zie je ze niet "te" graag?
Annick
Ja dat hebben er mij al meerdere gezegd. Maar ik heb iets met dieren, al mijn hele leven lang...
DeDuif
Vertel...
Annick
Waar moet ik beginnen... Ik ben de jongste uit een kroostrijk gezin van 11 kinderen. Mijn oudste broer is 20 jaar ouder dan ik. En zoals dat toen ging waren het de oudste kinderen die de jongste "opvoedden". Maar wat ik wilde vertellen: wij woonden hier in dit huis op de boerenbuiten met wat aanpalende weiden. Vader ging buitenhuis werken en mama had de handen vol met 11 kinderen. En omdat er 13 magen moesten gevuld worden, hadden wij hier zo een beetje onze eigen voorzieningen: een moestuin, onze eigen aardappelen en heel wat dieren, zelfs koeien, maar ook, schapen, kippen, varken...
DeDuif
Eigenlijk nutsdieren om het grote gezin van gezond eten te voorzien... toch niet meteen een voedingsbodem om een dierenvriend te worden?
Annick
Ja en neen. Ik werd inderdaad jong geconfronteerd met het slachten van dieren. Ik was amper 6 of 7 jaar toen ik ook een natte dode kip in mijn handen gestopt werd om er alle pluimen uit te trekken. Dat hoorde bij de realiteit van ons leven. Maar wat ik eigenlijk bedoelde is dat ik al heel mijn leven gemakkelijk contact maak met dieren of het nu kanaries zijn, of honden of katten of schapen of paarden en natuurlijk duiven...
DeDuif
Een soort paardenfluisteraar?
Annick
Lach er maar niet mee. Als je ervoor openstaat, kunnen dieren je via een soort telepathie en lichaamstaal heel veel vertellen. Maar je moet luisteren naar de dieren, ook naar de duiven...
DeDuif
Om een woordspeling te maken: ik dacht dat de duiven moesten "luisteren" naar de melker.
Annick
Ha, dat ook natuurlijk, maar dat is een ander soort luisteren, dat heeft meer te maken met gehoorzamen, met "ik ben hier de baas". Maar zo bazig ben ik niet met de duiven... ik ga bjivoorbeeld zelden de duiven verplichten om te vliegen. Ik vind dat duiven moeten vliegen als ze graag vliegen. Het is de kunst ervoor te zorgen dat ze topfit zijn en graag vliegen uit zichzelf.
DeDuif
Moeten duiven zich dan niet voegen naar de melker?
Annick
Kijk, ik denk dat we daar tot de kern van de zaak komen, tussen de vrouwelijke en de mannelijke aanpak... Ik wil mijn mannelijke collega's niet op stang jagen, maar ik denk dat vrouwen meer duiven-"liefhebber" zijn en mannen meer duiven-"melker"...
DeDuif
Leg dat eens wat meer uit...
Annick
Tja, wij staan toch anders in de wereld dan mannen. Ik ga niet zeggen dat ik niet geniet van topprestaties van de duiven, maar voor mij is duivensport zo oneindig veel meer dan "presteren". Bij die duiven zijn, ze vertroetelen, zorgen dat ze alles hebben ook wat ze anders in de natuur zouden halen, dat ze gelukkig zijn op hun hok, dat is mijn "liefhebberij", dat is voor mij het mooiste. Dat ze goed komen is voor mij in de eerste plaats een bewijs dat ik ze goed verzorgd heb en dat ze thuis willen zijn, zo rap mogelijk... Ik krijg kippenvel terwijl ik het vertel...
DeDuif
Daar kan ik als man niet veel tegen inbrengen. Ik zal het maar zelf zeggen: wij zijn pragmatischer, competitiever... als de duiven het goed doen dan is het de melker die zich winnaar voelt... Vat ik het goed samen?
Annick
Och er zullen wel nuances zijn, maar in grote lijnen is het wel waar dat mannen meer bezig zijn met efficiëntie en vrouwen meer met zorg. Er zijn uitzonderingen, maar een hok dat gepoetst is door een vrouw ziet er anders uit dan als een man is langs geweest met de krabber. Een man kiepert een drinkpot leeg... een vrouw wast die af. Voel je waar ik naar toe wil.
DeDuif
Ik denk het wel. Maar zeg je nu dat mannen het minder nauw nemen met hygiëne en netheid?
Annick
Ho neen. Ik bedoel eigenlijk meer de ingesteldheid waarmee je de dingen doet. Ik haal mijn motivatie uit de omgang met de duiven en uit de voldoening dat ze zich haasten om terug thuis te zijn. Maar wellicht zie ik die vogels een beetje te graag...
DeDuif
Als je de duiven (te) graag ziet, verwen je ze dan niet te veel? Duiven en kinderen kun je toch beter niet verwennen?
Annick
Het is maar wat je verwennen noemt. Als de duiven bedelen naar meer eten dan goed voor ze is, dan geef ik dat niet hoor. Dus op die manier bedoel ik dat verwennen niet... Maar als ik zie dat jonge duiven graag in de gang komen en in de spoetnik gaan zonnen en zuurstof opdoen, wie ben ik dan om ze verplicht op te sluiten achter de schuifdeur omdat dit ordelijker is en beter onder controle lijkt. Trouwens blijkt dat soort militaire discipline echt niet nodig voor goede prestaties.
DeDuif
Wat hoor je zo nog als je "luistert" naar je duiven?
Annick
Lach je er nu toch een beetje mee?
DeDuif
Ik zou niet durven.
Annick
Dat luisteren is ook observeren he en alles opmerken. En dat veronderstelt dat je veel op de hokken bent. In het seizoen woon ik bijna op de hokken en durf ik het huishouden wel eens wat verwaarlozen... Maar ik geef een voorbeeldje. Zo had ik ooit een jong duivinnetje dat altijd naar hetzelfde hoekje vloog op het hok... Tot ik opmerkte dat ze misschien aangetrokken werd door dat late straaltje zon dat daar binnenviel. Ik heb daar een zitje gemaakt en sindsdien was dat beestje daar zielsgelukkig en beloonde ons met goede prestaties. En wil je wat weten... dat duifje was niemand minder dan Verona die daarna de eerste nationaal won uit Guéret...
Je moet ook zien wat de duiven nodig hebben: als ze zich "storten" op een bepaalde toegift (piksteen, aarde van een molshoop enz.) of als ze bepaalde geprepareerde voeding met lange tanden eten, dan moet je dat eerst "zien" en er dan ook naar handelen.
DeDuif
Krijgen de duiven veel van wat je daar noemt "geprepareerd" eten.
Annick
Het belangrijkste vind ik dat ze bij thuiskomst snel recupereren om de volgende week terug mee te kunnen op vlucht, en dat gaat beter met snel opneembare eiwitten en mineralen, dus ja, daar krijgen ze geprepareerd eten. Maar daarbuiten vind ik dat je deze bijproducten moet doseren. Meer is niet altijd beter. Er is zoveel op de markt en als je de etiketten en bijsluiters moet geloven, kunnen je duiven er eigenlijk niet zonder. Maar ik verwacht daar geen mirakels van, integendeel. Ik denk dat je voor je het weet hun kleine lijfje overbelast met "te veel van het goede". Met een goede mengeling, wat natuurlijke middelen zoals gekiemde granen en groenvoer, een gezonde omgeving en goede duiven kom je al een heel eind.
DeDuif
En wat is een goede mengeling?
Annick
Het zal je wel niet verwonderen dat we vooral de mengeling gebruiken van onze mentor Gaby Vandenabeele.
DeDuif
Mentor en vooral leverancier van buitengewone duiven.
Annick
Ik zal wel vooringenomen zijn, maar voor mij zijn de duiven van Gaby gewoon de beste. Maar je moet ook de duiven die we van Xavier en Raoul Verstraete kregen niet onderschatten.
DeDuif

Naar ik gelezen heb, zijn jullie eigenlijk met Verstraete duiven begonnen...
Annick
Ja, ik heb al gezegd dat Geert bij Volvo Trucks werkt waar ook Xavier werkt. Xavier wist dat Geert witte duiven hield waarmee we trouwfeesten en zo aandeden. En hij was al een tijdje aan het zeuren tegen Geert dat hij toch maar beter eens "echte" duiven kon houden. En in 2006 was het dan zover: we kregen een serie eieren van Xavier die we lieten uitbroeden door de witte duiven. Ja ik zeg nu wel "we" maar eigenlijk was ik daar totaal niet bij betrokken. Die sportduiven was volledig Geert zijn ding. Het was in 2006 toen die eitjes van Verstraete kwamen...en daar zaten meteen een paar kampioentjes tussen en we waren op dreef...
DeDuif
Maar het beste moest nog komen...
Annick
Ja inderdaad. Een "paardenvriend" van Geert zei hem dat hij goed thuis was bij Gaby Vandenabeele, de wereldkampioen uit Dentergem. Hij zou voor Geert een afspraak versieren om daar eens wat te gaan halen... Geert geloofde daar niet veel van, wat zou zo een Gaby Vandenabeele het nodig vinden om een onbekende beginner gratis en voor niets duiven of eitjes te geven. En toch gebeurde het. Ze trokken samen naar Dentergem en Geert kwam thuis met een half dozijn eitjes...
DeDuif
And the rest is history...
Annick
Ongelooflijk wat dit teweeg heeft gebracht. Het waren maar 6 eitjes, maar het was helemaal in de roos. Bij die eerste lading was Lieske en Zus Lieske (uit Captain Blue x Nancy), Tauber (een kleinzoon van de Wittenbuik), Super Condor (uit Condor x Super Aske), Vertigo (een zoon van Brother Kolonel)
Later kwamen nog eitjes, altijd door Gaby uitgezocht met een grote kans op slagen. Zo kwam in 2008 Tsaby een zoon van Tsaar x Betsy. Het waren altijd eitjes behalve in 2008 de Droomer die een halfbroer was van Lieske maar ook halfbroer van James Bond 1 nat. Bourges bij Gaby. Die Droomer kwam als jong met een ring van Gaby. In 2009, toen we reeds doorhadden dat Lieske een kweekfenomeen zou worden kregen we nog een koppel eitjes uit Captain Blue x Nancy en daaruit pikten de nestmaten Orlando en Chicago. Weer tweemaal bingo naar achteraf zal blijken.
We zaten eigenlijk van dag 1 op rozen met de inbreng van die 6 eitjes uit Dentergem. Vooral Lieske was een ongelooflijke topduivin, zeg maar de echte onvervangbare stammoeder in Deinze.
DeDuif
Zeg je nu dat de hele kolonie voortkomt uit die handvol basisduiven?
Annick
Eigenlijk wel, toch voor 90% misschien wel 95%. De overige procentjes komen van de Verstraeteduiven die nu ingekruist zijn met de Vandenabeeles. En links of rechts zit nog wel een andere duif. Zo hebben we bijvoorbeeld een heel goede duivin van Georges Peirs ( Ere-burgemeester van Zulte en heel goede vriend) die we als bon in het lokaal gekocht hadden. Ze heeft dit seizoen nog niet gemist en vliegt al 2 maal een eerste prijs.
Maar zoals gezegd, is de body van de kolonie Vandenabeele. We zetten de eerste Vandenabeeles tegen elkaar en gingen ervan kweken. Noem het gerust beginnersgeluk, maar we troffen meteen een topkoppel: Vertigo x Lieske... Hieruit komt de hele Gaborlijn. Toen Gabor de 2de vloog uit Châteauroux tegen 675 duiven waren we de koning te rijk. Maar dat was maar een voorsmaakje wat zijn broer 'Brother Gabor' zou neerzetten: 1 interprovinciaal Blois 4094 duiven, 7 Tours van 4203 duiven, 2 Ablis 238 duiven enz. Gabor vloog verder nog 19 Limoges 1060d. en 22 Tours 2739d.
Don Gabor vliegt 72 nat. Souillac van 7760 d., 128 nat. Bourges 12607 d., 146 nat. Limoges 14679 d.; Mr Gabor wint 39 nat. zone Châteauroux tegen 4390 d., 40 nat. zone Montluçon van 3716 duiven. Galibot wint dan weer 9 nat. Châteauroux van 16479 d.; Sister Gabor 11 prov. Blois 4094 d. enz. Meer dan genoeg om van een topkoppel te spreken.
In 2008 zat Lieske eerst tegen een andere duiver uit Dentergem, namelijk de Tauber. Daar hielden we twee topkwekers aan over: Memphis en Kim.
DeDuif
Jullie zaten echt wel op rozen...
Annick
Dat dachten we ook, maar toen sloeg het noodlot toe. Lieske werd plots doodziek en toen bleek dat een gebroken ei in de eileider zorgde voor een dodelijke infectie. En ineens wisten we dat die rozen ook doornen hadden.
DeDuif
Brute pech toch.
Annick
Zeg dat wel. Een geluk bij een ongeluk was dat haar dochter, Kim, haar superieure genen bleek te hebben geërfd. In Kim en Tsaby, een duiver van Gaby uit 2008, ontdekten we meteen een nieuw superkoppel, eigenlijk nog beter dan Lieske x Vertigo.
In 2011 winnen we met Verona, een dochter uit Kim x Tsaby, de 1ste nationaal uit Guéret tegen 14262 jonge duiven. Dat overtrof natuurlijk onze stoutste dromen. Er volgde een waanzinnige dag met bloemen, felicitaties, champagne en natuurlijk geïnteresseerde kopers. Verona werd inderdaad verkocht, met pijn in het hart maar met een duidelijk doel voor ogen. Met de opbrengst werd een modern tuinhok geplaatst in de weide naast het huis. Een mens moet wel eens harde keuzes maken in het leven.
DeDuif
Maar Verona was niet de enige ster uit dat koppel, als ik het goed begrijp.
Annick
Neen, ik weet dat de naam superkoppel of droomkoppel nogal licht in de mond genomen wordt, maar dit was echt een superkoppel.
DeDuif
Was?
Annick
Inderdaad: "was". Want alsof de duivel ermee gemoeid is, is ook Kim veel te jong dood gegaan. In het voorjaar zat ze dood naast haar nest. Niet ziek, niets aan te zien, zomaar ineens dood... We vragen ons af of we toch niet een klein beetje schuld dragen: we hadden immers de avond ervoor haar eitjes afgenomen om te herleggen. Heeft ze zich dood "getreurd"? We zullen het nooit weten. Ik kan je verzekeren dat er paniek was in de keet en ik heb toch een traantje gelaten. Maar het leven gaat voort. Maar om terug te keren op het droomkoppel Kim-Tsaby: alles wat eruit kwam was goed. Tsara, de nestzus van Verona vloog o.a. 1 interprov. Tours van 1670 duiven, Franny, een andere zus en zelf een goede kweekmoeder, vloog 4 Tours van 2450 duiven, Ultime won 6 Tours van 2625 duiven, net na broer Santa die de 5de vloog, Douglas vloog onder meer 8 Limoges van 2594 duiven en zo gaat dat maar door. En het leuke is dat ze ook gemakkelijk doorkweken. Maar de bron staat een beetje droog nu Kim er niet meer is...
DeDuif
Maar de lijn is niet dood?
Annick
Absoluut niet. Integendeel. Nancy, de moeder van Lieske, spendeert nu haar oude dag bij ons en legt nog vrij regelmatig al zijn we er zuinig op. Daarbij hebben we nog Chicago en Orlando, de broers van Lieske die het goed doen op de kweek. Zo gaf Orlando (ook als ei van Gaby gekomen) bij ons Orlandor: 1 nat. zone Tulle 2572 en 15 nat zone Argenton 3455 duiven enz. Daar kun je al mee onder de mensen komen. En zoals gezegd kweken de kinderen van het droomkoppel ook goed voort. Als dank voor al het goede dat we van Gaby kregen, mocht hij bij ons twee kinderen van het superkoppel kiezen, uit alles wat er zat, ook uit de bevlogen duiven. Hij koos de zussen Mona en Lisa maar herdoopte ze tot Nicky en Lizzy. Beide hadden diverse prijzen per 100-tal gevlogen. En als ik Nicky noem, gaat er misschien een belletje rinkelen?
DeDuif
Ja inderdaad, zij is toch de moeder van de Super Romeo, de nationale Asduif fond 2013 bij Gaby Vandenabeele?
Annick
Kijk, dat zijn dan dingen waar ik ook bijzonder van geniet, dat onze duiven het ook goed doen bij anderen. Maar inderdaad, Nicky gaf samen met de Rudy die fameuze Super Romeo. Een leukere manier om Gaby te bedanken kun je maar moeilijk verzinnen. Want we mogen die man wel echt bedanken: hij leverde niet enkel de basisduiven, maar hij staat ons als mentor ook altijd bij met raad en daad. Er gaan weinig dagen voorbij dat we niet met elkaar bellen.
DeDuif
Misschien kun je dan een tip van de sluiter oplichten en wat vertellen over wat Gaby jullie bijbracht met betrekking tot de verzorging van de duiven.
Annick
Om te beginnen gebruiken we dezelfde voermengelingen van Beyers. De basis is uiteraard de Vandenabeelemengeling die Beyers verdeelt. Soms wordt deze basis verrijkt met wat mais of een andere sportmengeling, of met wat kempzaad of gepelde zonnebloempitten. Deze laatste gebruiken we liever dan pinda's omdat ze minder onderhevig zijn aan schimmels.
En wat we ook leerden van Gaby is het verstrekken van gekiemde granen. De duiven zijn erop verzot. Het is wat bewerkelijk maar niet echt moeilijk. Voor het kiemen gebruiken we de basismengeling van Wal Zoontjes, die Beyers aanbiedt onder de naam Zoontjes Geel. Op internet vind je heel wat uitleg over het kiemen van granen en zaden en de gezondheidsvoordelen ervan. De gekiemde granen leveren immers een schat aan vitaminen en gezonde ingrediënten.
DeDuif
En verder? Wat met supplementen, drankjes enz.
Annick
Wij geloven vooral in de goede duif. Als goede duiven gezond zijn, dan hebben ze niet al te veel poespas nodig. We spraken al over de recuperatiemengeling na de vluchten, en voor de rest denk ik dat "meer" niet altijd "beter" is. Het is niet omdat één teentje look in de drinkpot goed is, dat drie teentjes nog beter zou zijn. Dus in dezelfde gedachtelijn is het echt niet nodig om het voer elke dag te verrijken met supplementen, formepoeders, biergist en wat weet ik allemaal. Er zijn melkers die dagen te kort komen om alles te verstrekken wat ze menen te moeten geven... maar nog eens: meer is niet per se beter. Als we wat gebruiken, zijn het vaak nog de eenvoudige producten: lookolie, vitamineral, vlierbessensiroop...
Ook voor het drinken houden we het vrij eenvoudig. Wat de duiven regelmatig krijgen zijn elektrolyten bij thuiskomst en verder af en toe Jodaline van Belgavet.
DeDuif
Nog zaken die je van vitaal belang vindt bij de verzorging?
Annick (denkt even na)
Ja natuurlijk: grit. Alle duiven krijgen elke dag een mengeling van een 7-tal soorten grit. Van alle merken ondereen, en ik bedoel niet het gewone grit, maar de alles-in mengsels met grit, roodsteen, zeewier, Chlorella, beetje snoep, wat korrel en wat weet ik wat er nog allemaal in zit. Ik merk alleen dat alle duiven er gek van zijn dus zal het wel aan een behoefte voldoen.
DeDuif
Schat ik het goed in dat de duiven voor jou praktisch een volle dagtaak inhouden.
Annick
Ik heb ook nog wel een huishouden, he. Maar inderdaad ik ben er nogal wat uurtjes mee zoet: poetsen, drinkpotten wassen, voer mengen, de duiven uitlaten en binnenroepen, een bad verstrekken maar ook nog de administratie bijhouden...
DeDuif
Ga je graag naar het duivenlokaal?
Annick
Ja natuurlijk, gezellig samen zitten met vrienden. Veel dames zijn er niet, maar ik sta wel mijn "mannetje" in dat mannenbastion. Ik vind dat sociaal contact wel belangrijk en tussen pot en pint wordt er te midden van al het duivenmelkerslatijn toch wel vaker wat gezegd waar ik wat van opsteek.
DeDuif
Lees je wat over duiven?
Annick
Nauwelijks: geen tijd en ik lig er ook niet van wakker. Ik denk dat mannen daar anders in zijn. Ik doe het op mijn manier, luister wel naar goede raad, maar ik probeer - zoals hierboven al gezegd - vooral te zorgen dat mijn duiven - oei, 'onze' duiven moet ik eigenlijk zeggen - het goed hebben, het naar hun zin hebben en niks te kort komen.
DeDuif
Kunnen ze een plezier doen met andere hokken te bezoeken, andere duiven te gaan bekijken of te "keuren" en gezellig te melken.
Annick
Hokken bezoeken wel, omdat wel de inrichting van een hok en de verzorging me heel erg interesseren. Ik bekijk wel hoe de duiven zich gedragen maar in de hand keuren dat ga je me niet gauw zien doen. Dat laat ik voor de mannen. Blijkbaar kunnen zij eindeloos andere duiven bekijken en betasten in de hoop er wat aan te zien of te voelen en er dan iets diepzinnigs over te zeggen.
DeDuif
Zou dat niet vergelijkbaar zijn met het "window shoppen" van de dames... je hebt niets nodig en toch vind je het leuk om kleren, schoenen of lingerie te bewonderen en te vergelijken...
Annick
Ha ja, wellicht is het vergelijkbaar. Zo had ik het nog niet bekeken. Mannen en vrouwen leven in een ander universum he.
DeDuif
Bedankt Annick voor dit openhartig gesprek.
Annick
Ik vind het reuzefijn dat De Duif eens de vrouw aan het woord laat.

 

Enkele absolute toppers op deze nog jonge kolonie... (2006-2014)

  • 2006 gestart met 10-tal eitjes van Xavier Verstraete en 6-tal eitjes van Gaby Vandenabeele
  • 2008
    1 interprov. Argenton 4544 d. met Rax (halfbroer Cartier en Chardon) zelfde moeder
    2 interprov. Blois 5035 d. met dochter van Vertigo x Parel 
    5 prov. Blois 2710 d. Camtion van Camiel Vanwijnsberghe, Waregem
  • 2009
    1 en 11, 16, 23 interprov Blois 4094 d. met Brother Gabor, Sister Gabor, Nicky en Lizzy
    4 interprov. Tours 2450 d. met Franny (uit Kim x Tsaby, dus zus Verona, Tsara, Nicky, Lizzy enz.
  • 2010
    1 drie-provincies La Souterraine 951 duiven met De Niro zoon van Super Condor x Streepke
    4 interprov. Tours 2898 d. met opnieuw De Niro
    5 & 6 interprov. Tours 2625 d. met Santa en Ultime, beide uit Kim x Tsaby
  • 2011
    1 nat. Guéret 14362 jonge duiven met Verona dochter Kim x Tsaby
    1 interprov Tours 1670 met Tsara nestzus Verona dochter Kim x Tsaby
  • 2012
    1 drie-provincies Montluçon 776 duiven met Scarlet (dochter Witpen Gaby x My Girl)
    2 interprov. Tours 1252 d. met Patriek zoon van Memphis x Patricia (duivin van Steyaert –Van De Meersschaut
  • 2013
    1 nat zone Tulle 2572 oude met Orlandor, zoon Orlando x Nicofelia
  • 2014
    1 interprov. Vierzon 8389 d. met andermaal Patriek

Enkele absolute toppers op deze nog jonge kolonie...
2006 gestart met 10-tal eitjes van Xavier Verstraete en 6-tal eitjes van Gaby Vandenabeele
2008 1 interprov. Argenton 4544 d. met Rax (halfbroer Cartier en Chardon) zelfde moeder
2 interprov. Blois 5035 d. met dochter van Vertigo x Parel
5 prov. Blois 2710 d. Camtion van Camiel Vanwijnsberghe, Waregem
2009 1 en 11, 16, 23 interprov Blois 4094 d. met Brother Gabor, Sister Gabor, Nicky en Lizzy
4 interprov. Tours 2450 d. met Franny (uit Kim x Tsaby, dus zus Verona, Tsara, Nicky, Lizzy enz.
2010 1 drie-provincies La Souterraine 951 duiven met De Niro zoon van Super Condor x Streepke
4 interprov. Tours 2898 d. met opnieuw De Niro
5 & 6 interprov. Tours 2625 d. met Santa en Ultime, beide uit Kim x Tsaby
2011 1 nat. Guéret 14362 jonge duiven met Verona dochter Kim x Tsaby
1 interprov Tours 1670 met Tsara nestzus Verona dochter Kim x Tsaby
2012 1 drie-provincies Montluçon 776 duiven met Scarlet (dochter Witpen Gaby x My Girl)
2 interprov. Tours 1252 d. met Patriek zoon van Memphis x Patricia (duivin van Steyaert –Van De Meersschaut
2013 1 nat zone Tulle 2572 oude met Orlandor, zoon Orlando x Nicofelia
2014 1 interprov. Vierzon 8389 d. met andermaal Patriek

 

Bij de foto's


Duivenfluisteraar Annick Goeteyn: "Duiven moeten niet enkel luisteren naar de liefhebber, de liefhebber (m/v) moet vooral naar de duiven luisteren."

Het tuinhok, "verdiend" door Verona. Je zou het ook "Hotel Annick" kunnen noemen. Zij verzorgt er haar gasten zo goed dat ze er graag en snel terugkomen.


In het hok van het totale weduwschap demonstreert Annick de talloze mogelijkheden van de motivatiebakken.

Bij de duiven zijn, ze verzorgen en vertroetelen, dát is voor mij de max in het duivenspel.


Naast het vele praktische werk, neemt Annick ook alle administratie en computerwerk voor haar rekening. Ze maakt ook vaak zelf de foto's van de duiven. En haar facebookpagina is ook haar duivendagboek.

 

Een fameus viergeslacht
De goede genen zetten zich voort van moeder op dochter op dochter op dochter...

Nancy, een basisduif die Gaby Vandenabeele haalde bij
Leo De Jonghe. Ze mag haar oude dag nu doorbrengen
bij zijn vrienden Geert en Annick.

Lieske, als ei bekomen bij Gaby Vandenabeele in 2006. Dochter van Nancy en kleindochter van de Bliksem. Een onbetaalbaar cadeau naar achteraf zal blijken.
Debutant Geert Vanrenterghem werd door haar inbreng vóór
hij het besefte een nationale ster. Van een "Bliksem"-carrière gesproken.

Het wonderkoppel, het droomkoppel, het superkoppel...
Tsaby als ei bekomen bij Gaby en Kim zelf gekweekt uit
Lieske x Tauber, twee rechtstreekse.


Franny dochter Tsaby x Kim…

 

Hits